Biała kapusta w zalewie musztardowej

4.51 (164 ocen)

  • 2 godz.

przepis powstał nagle w trakcie robienia innej kapusty,tak mnie natchnęło

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 kg.bialej kapusty
    2 łyżki soli

    Zalewa:
    0,5 szkl.octu
    4 szkl.wody
    2 płaskie łyżki soli
    1,5 łyżki cukru
    5 łyżek musztardy ( np.sarepskiej)

    Dodatkowo do Każdego Słoika:
    1 liść laurowy
    3 ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Biała kapusta w zalewie musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapusta i zalewa 1. kapustę poszatkować, zasypać 2 łyżkami soli dokładnie wymieszać i zostawic na 30 min.przełożyć na gazę (może być pielucha tetrowa) i odcisnąć sok.przygotować słoiczki,oraz zalewę.
  • kapusta zalana zalewa 2. odcisnieta kapustę zalać gorącą zalewą i zostawić na 20-30 min ( aż ostygnie).kapuste przekładać do słoików i zalać pozostałą zalewą.
    Pasteryzować 20 min.

Porady

Jesli ktoś woli ostrzejszy smak można doprawić pieprzem lub ostrzejsza musztarda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować