Biała kiełbasa własnej roboty

4.65 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Szczerze polecam, taka biała jest smaczna i na pewno będzie hitem na Świątecznym śniadaniu wielkanocnym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 kg łopatki bez kości
    3 kg boczku świeżego bez skóry i kości
    1 kg pręgi wołowej lub zwykłej wołowiny bez kości
    1 litr bardzo zimnej wody
    120 g peklosoli
    10 łyżeczek majeranku
    2,5 główki czosnku
    3 płaskie łyżeczki pieprzu
    opak. naturalnych osłonek (jelita) ok. 15 metrów
Wystaw ocenę:

4.65 (221 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Biała kiełbasa własnej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsa zmielić w maszynce do mielenia używając sitka o dużych oczkach ( 4-5 mm). Dodać wszystkie przyprawy oraz drobno posiekany czosnek.
    Wyrabiać ręcznie przez ok. pół godziny dolewając po trochu zimną wodę.

    Odstawić do lodówki na 20 minut aby mięso przeszło smakiem.
    Na maszynkę do mielenia mięsa ( bez nożyka i sitka ) nałożyć nasadkę do napełniania kiełbas, na nią nasunąć ok. 1,5 metra jelita robiąc supeł na końcówce .
    Napełniać je ostrożnie aby nie porozrywać, w trakcie formować dowolnej długości kiełbaski przekręcając na przemian lub zawiązywać sznurkiem.

    Kiełbasa musi poleżeć w lodówce przynajmniej 4 godz. aby dojrzeć .

Porady

1) Aby biała nie pękała nakłuwamy ją w kilku miejscach przed włożeniem do wrzątku 2) W stanie surowym można przechowywać w lodówce do 2-ch dni 3) Można zamrażać 4) Czosnku nie wolno miażdżyć w prasce bo kiełbasa będzie kwaskowa, czosnek należy drobno posiekać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować