Biała kiełbasa

5 (1 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Specjalność mojego męża wg receptury jego Mamy .

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 5,8 kg mięsa wieprzowego ( szynka, łopatka )
    1 kg boczku
    1,5 kg mięsa wołowego

    20 dag soli niejodowanej
    3 płaskie łyżeczki pieprzu czarnego
    3 płaskie łyżeczki saletry
    2 płaskie łyżeczki pieprzu zielonego
    10 ząbków czosnku ( przeciśniętych przez praskę )
    3 łyżki majeranku
    1 łyżeczka cukru
    4, 5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biała kiełbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Napełnianie jelit 1. Mięso przekręcić przez maszynkę z grubym sitkiem.
    Do mięsa dodać wodę i dokładnie wyrabiać. Musi zrobić się kleiste.
    Dodać wszystkie przyprawy i w dalszym ciągu dobrze wyrabiać.
    Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce
    Następnie napełniać jelita.
  • Obsuszanie kiełbasy 2. Kiełbasę obsuszać przez dobę i na koniec sparzyć ( nie gotując ) w prawie wrzącej wodzie ok 20 min.
    Kiełbasę można upiec lub uwędzić.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować