Wielkanocny żurek z białą kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wielkanoc i jeden z jej nieodzownych elementów!

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na zakwas:
    300g mąki żytniej razowej
    Skórka razowego chleba
    500ml przegotowanej letniej wody
    4 ząbki czosnku

    Żurek:
    1,5 l wody
    0,5 l zakwasu na żur
    2 cebule
    1 mały por
    1 łyżka masła
    1 łyżka śmietany do zup
    1 łyżka mąki
    1 łyżeczka chrzanu
    1 ząbek czosnku
    Liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
    Pieprz, sól

    Dodatkowo:
    4 – 5 białych kiełbas w zależności od wielkości
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wielkanocny żurek z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zakwas:Do szklanego lub kamiennego naczynia wsypać mąkę, dodać posiekany i utarty ze szczyptą soli czosnek oraz skórkę od chleba. Wszystko zalać wodą, zamieszać i odstawić na 3 – 4 dni.
  • 2. Żurek: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę razem z porem. Smażymy na maśle, gdy cebula się zrumieni zalewamy wodą, dodajemy białe kiełbasy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liście, ziele i szczyptę majeranku. Gotujemy ok. 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie kiełbasy wyciągamy i kroimy w plasterki. Dodajemy zakwas, chrzan oraz delikatnie zabielamy śmietaną rozmieszaną z mąką i niewielką ilością wody. Chwilę całość zagotowujemy. Doprawiamy. Przelewamy na talerze i dodajemy plasterki kiełbasy. Całość posypujemy suszonym majerankiem

Porady

Zakwas po przelaniu do butelki można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Jeżeli zakwas się nie zakisi, to po kilku dniach należy wylać zawartość z naczynia i nie myjąc go ponownie powtórzyć wszystkie czynności. Do żurku można użyć również gotowego zakwasu ze sklepu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować