..świetny przepis na masę cukrową do dekoracji tortów. Robiłam pierwszy raz i ta masa jest świetna!!! Ogólnie nie jestem fanką tortów pokrytych masą ale można fajne dekoracje z niej robić.
4.5 (180 ocen)
Porady
ja nie miałam barwników spożywczych wiec musiałam sobie jakoś radzić. 1.Do barwienia masy cukrowej najlepiej jest użyć barwników w proszku ewentualnie w paście. Barwniki w płynie rozrzedzają masę 2.Nie należny kłaść masy cukrowej na tort posmarowany śmietaną kremówką , ponieważ ją rozpuści, masa cukrowa nie powinna mieć żadnego kontaktu ze śmietaną. Najlepszy będzie krem budyniowy bądź maślany 3. Nie można kłaść na masę cukrową niektórych świeżych owoców (np. ananasów i kiwi) 4.Ozdoby można przyklejać za pomocą : -lukru (z cukru pudru i wody) -samej wody jeśli łączymy ze sobą elementy dekoracji takie jak np. części kokardy -masy maślanej lub budyniowej -specjalnego jadalnego kleju -rozpuszczonej nad kąpielą wodną białej lub mlecznej czekolady (sprawdza się przy dużych ozdobach) 5.Przed pokrywaniem tortu masą cukrową można tort schłodzić w lodówce . Tort będzie bardziej stabilny i łatwiej będzie go dekorować 6.Masę cukrową można zrobić dzień wcześniej . Po zrobieniu należy od razu włożyć do foliowego woreczka, wypchnąć całe powietrze i szczelnie zamknąć. Jeśli masa cukrowa będzie miała bezpośredni kontakt z powietrzem, zacznie szybko wysychać i twardnieć. Nie ma potrzeby trzymać gotowej masy w lodówce. Przed użyciem wystarczy masę dobrze wyrobić aż do uzyskania gładkiej konsystencji lub włożyć na kilka sekund do mikrofali (dosłownie 3-4 sekundy) Masę można długooo przechowywać
Komentarze