Szparagi białe z sosem holenderskim

4.42 (161 ocen)

  • 40 min

Do tego dania polecam młode ziemniaki z koperkiem

  • 40 min

Składniki:

  • 500g białych szparagów
    500g młodych ziemniaków
    pół pęczka koperku
    pół łyżeczki kminku
    1 łyżka masła
    sól

    Sos:
    pół kostki masła
    4 żółtka
    sok z połowy cytryny
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.42 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos holenderski

Szparagi białe z sosem holenderskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi oczyścić, obrać i odciąć twarde końcówki, gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 min. Ziemniaki obrać, dodać koperek i kminek, ugotować do miękkości w osolonej w wodzie. Przygotować sos: Masło roztopić w rondlu. Żółtka, sok z cytryny, sól i pieprz ubić na pianę. Ciągle ubijając, dodać rozpuszczone i ciepłe masło. Sos powinien być gęsty o konsystencji majonezu. Szparagi wyjąć z wody. Ziemniaki odcedzić. Masło zrumienić i polać ziemniaki. Koperek posiekać i posypać ziemniaki. Przed podaniem polać szparagi sosem. Udekorować koperkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Młode ziemniaki Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować