Biały tort królewski :)

4.5 (168 ocen)

Jest bardzo smaczny :) .Upiekłam go dla mojego taty z okazji jego urodzin i z okazji ''Dnia Matki" dla mojej mamy.Można przełożyć go dowolnymi powidłami lub dżemem jagodowym, osobiście polecam morele:)

Składniki:

  • Na jedną porcję (okrągła blaszka o średnicy 25 cm)


    *Biszkopt:
    - 6 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 0,5 szklanki mąki pszennej
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - zapach do ciasta : rumowy ,migdałowy lub pomarańczowy


    *Masa:
    - 6 całych jaj
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 szklanka cukru
    - 0,5 l mleka
    - 1,5 kostki margaryny zwykłej
    - 1 szklanka cukru pudru

    *Poncz:
    - wódka
    - sok z cytryny
    - aromat do ciasta

    + dżem morelowy do przełożenia
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biały tort królewski :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić pianę z białek na sztywno z cukrem , dodając żółtka. Następnie mąkę ziemniaczaną i pszenna, olejek i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. wylać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą okrągłej formy. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 min.
  • 2. Całe jajka i szklankę cukru ubić na pianę,dodać mąkę. Mleko przegotować i zalać szybko pianę energicznie mieszając tak, aby nie powstały grudki. Przestudzić. 1,5 kostki margaryny utrzeć ze szklanką cukru pudru.Dodając po trochu przestudzoną masę.
  • 3. Biszkopt przeciąć na 3 równe placki. pierwszy posmarować masą , drugi dżemem i 3 masą . Pozostałą częścią masy udekorować tort.

Porady

Tort możemy udekorować białą lub mleczną , startą czekoladą , masą lub świeżymi owocami np. kawałkami moreli . Tort na zdjęciu został wykonany z półtorej porcji więc wygląda bardziej efektownie:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować