Ciasto biały lion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier, dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na najniższych obrotach. Na koniec dodać startą czekoladę i wymieszać.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Masa budyniowa: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowany budyń przykryć i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok z cytryny i krótko zmiksować.
Masa kajmakowa: Kajmak wymieszać z ryżem (kajmak można lekko podgrzać, łatwiej będzie go rozsmarować)
Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na pół. Można go dodatkowo lekko nasączyć ponczem (1/2 szklanki+2 łyżki soku z cytryny+1 łyżeczka cukru). Na biszkopt wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową. Na niej rozsmarować 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim biszkoptem i rozsmarować na nim pozostałą masę budyniową.
Ciasto wstawić na 2-3 godzin do lodówki. Posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi lub posypką
Komentarze