Biały michałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i na koniec zółtka. wyłączamy mikser i resztę mieszamy łyżką. Zatem dodajemy przesianą mąkę, budyń, proszek i delikatnie mieszamy. Przed wylaniem na blachę dodajemy łyżkę octu i delikatnie zamieszać. Piec ok. 35 min. w temp. 180 st.C . wyjąć i ostudzić.
2.Krem:
W misce ubić kremówkę na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem, dodać serek i deikatnie miksować dalej, na koniec wsypać drobno pokrojone, bądź pokruszone cukierki "michałki"
3.polewa:
W rondelku podgrzać kremówkę, wkruszyć białą czekoladę i rozpuścić, na koniec wsypać pokruszone cukierki i mieszać aż polewa ostygnie
4.bierzemy biszkopt wykładamy na niego cały krem na to układamy herbatniki jeden obok drugiego i całość polewamy polewą.
Porady
powyższe składniki są podane na małą blache w przypadku "normalnej" lub większej blachy składniki trzeba zwiększyć szczególnie z kremu. biszkopt ma być cienki
Komentarze