biały michałek

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

pyszny placek dla miłośników białych michałków

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na małą baszkę
    biszkopt:
    4 jajka
    6 łyżek cukru
    4 czubate łyżki mąki
    1 budyń czekoladowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka octu

    krem:
    250g serka mascarpone
    150 ml kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    4 białe "michałki"

    polewa:
    50 ml śmietany kremówki
    1 tabliczka białej czekolady
    3 białe michałki

    dodatkowo paczka herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biały michałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i na koniec zółtka. wyłączamy mikser i resztę mieszamy łyżką. Zatem dodajemy przesianą mąkę, budyń, proszek i delikatnie mieszamy. Przed wylaniem na blachę dodajemy łyżkę octu i delikatnie zamieszać. Piec ok. 35 min. w temp. 180 st.C . wyjąć i ostudzić.
  • 2. Krem:
    W misce ubić kremówkę na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem, dodać serek i deikatnie miksować dalej, na koniec wsypać drobno pokrojone, bądź pokruszone cukierki "michałki"
  • 3. polewa:
    W rondelku podgrzać kremówkę, wkruszyć białą czekoladę i rozpuścić, na koniec wsypać pokruszone cukierki i mieszać aż polewa ostygnie
  • 4. bierzemy biszkopt wykładamy na niego cały krem na to układamy herbatniki jeden obok drugiego i całość polewamy polewą.

Porady

powyższe składniki są podane na małą blache w przypadku "normalnej" lub większej blachy składniki trzeba zwiększyć szczególnie z kremu. biszkopt ma być cienki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować