1.Jajka starannie zmiksować z cukrem. Nie przerywając powoli wlewać śmietanę, olej, esencję (cukier waniliowy wg uznania). Kiedy powstanie gładka masa porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. wszystko delikatnie wymieszać. Dodać starte jabłka na grubych oczkach lub posypać je po cieście (Ja dawałam do środka). Wyłożyć blaszkę 24x28 cm papierem do pieczenia lub posypać bułką tartą. Jednolitą masę przelać do formy. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180*C około 35-40 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
2.Sernik rozrabiamy wg zaleceń na opakowaniu. Dodajemy do niego lekko tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Wylewamy na ostudzone ciasto. Na serek wykładamy okrągłe biszkopty i zalewamy tężejącą galaretką.
SMACZNEGO!!!!
Porady
Galaretki mogą mieć dowolny smak.
Na serek równie dobrze można wyłożyć owoce np. truskawki.
Komentarze