Ciasto Biedronka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Jest to wyborne ciasto w sam raz na nadchodzącą wiosne

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche :
    10 dag masła
    2 żółtka gotowane
    2 żółtka surowe
    5 dag cukru pudru
    20 dag mąki pszennej
    Ciasto ciemne :
    9 jaj
    1 ½ szklanki mąki pszennej
    4 łyżeczki kakao
    1 ½ szklanki cukru kryształu
    1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia.

    Biszkopt jasny:
    5 jaj
    5 łyżek cukru kryształu
    5 łyżek maki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem I
    ½ l mleka
    budyń śmietankowy
    3 łyżki mąki pszennej
    ½ szklanki cukru kryształu
    25 dag masła

    Krem II
    40 dag serka truskawkowego homogenizowanego
    1 galaretka czerwona
    1 łyżeczka żelatyny

    Polewa
    tabliczka gorzkiej czekolady
    7 dag masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Ugotowane żółtka przetrzeć przez sitko i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto kruche. Schłodzić w lodówce.
    Ciasto ciemne:
    Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Schłodzone ciasto kruche zetrzec na tarce o dużych oczkach. Delikatnie wmieszać do ciasta kruchego. Upiec 2 placki w tem. ok. 180 C przez ok 40 min.
    Biszkopt jasny:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wmieszać. Piec w tem 180 C przez 30 min.
    Krem I:
    Z mleka,budyniu, mąki cukru ugotować budyń. Masło utrzeć dodać wystudzony budyń.
    Krem II:
    Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody dodajemy łyżeczkę żelatyny i studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć łączymy ją z serkiem.
    Polewa:
    Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody studzimy. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zestawiamy by trochę przestygła dodajemy sietanę i na końcu tężejącą galaretkę.
    Przełożenie
    Ciasto ciemne – krem I – ciasto ciemne – krem II – biszkopt jasny – polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować