Biedronka

5 (153 ocen)

To bardzo smaczne i ciekawe ciasto, które, jak sama nazwa mówi, przypomina biedronkę.

Składniki:

  • Jasne ciasto:
    3 szkl. mąki,
    szkl. cukru,
    kost. margaryny,
    1 jajko.

    Ciemne ciasto:
    3 jajka,
    szkl. gęstej śmietany,
    1/2 szkl. cukru,
    2 łyżeczki kakao,
    łyżeczka sody.

    Krem:
    1/2 l mleka,
    250g margaryny lub masła,
    cukier waniliowy,
    szkl. cukru,
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
    2 łyżki mąki pszennej.

    Dodatkowo:
    galaretka truskawkowa,
    1 op. biszkoptów.
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z miękką margaryną. Dodać cukier i jajko. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i na 30 min wstawić do zamrażalnika.
  • 2. Białka ubić. Sodę rozpuścić w łyżce ciepłej wody. Żółtka utrzeć z cukrem i, ucierając, stopniowo dodawać śmietanę, kakao i sodę. Dodać białka i wymieszać. Jasne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z ciastem ciemnym. Piec około godz. w 180 st.
  • 3. Większość mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozrobić obydwie mąki, mieszając, powoli wlać do gotującego się mleka. Zagotować i ostudzić. Margarynę utrzeć i, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać, aż powstanie jednolita masa. Wyłożyć ją na wystudzone ciasto.
  • 4. Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Na krem poukładać biszkopty, jeden obok drugiego. Całość zalać tężejącą galaretką i odstawić w chłodne miejsce, by galaretka całkiem zastygła.

Porady

Dla lepszego efektu warto dodać kilka czarnych kropek ze stopioenj czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować