Gołąbki przygotowane z kapusty kiszonej mają zniewalający smak i aromat.
Składniki:
2 główki kapusty kiszonej w całości
1 woreczek kaszy jęczmiennej
1 kg.mięsa mielonego wieprzowego
1/2 kg.boczku
30 dkg. skórek wieprzowych
1 duża cebula
4 duże ząbki czosnku
sól,pieprz czarny,czosnek granulowany,bazylia,przyprawa do bigosu do smaku,kilka listków laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego,olej do smażenia.
Bigosowe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę boczku i oczyszczone skórki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego do miękkości.Wyjąć z wywaru,przestudzić i zmielić,wywar zachować.
Kaszę ugotować w/g przepisu na opakowaniu,osączyć i przestudzić.
2.
Drugą połowę boczku pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na rumiano.Dodać pokrojony w kostkę czosnek i cebulę,smażyć do czasu zeszklenia się cebuli.
3.Do usmażonego boczku dodać pokrojoną kapustę i smażyć podlewając niewielką ilością wywaru z gotowania boczku.
4.
Z kapusty zdejmować kolejno liście usuwając zgrubiałe nerwy.Kilka mniejszych liści odłożyć,a pozostałą kapustę pokroić w kostkę.
5.Przyprawić do smaku przyprawami i przestudzić.
6.Do miski przełożyć wszystkie składniki,przyprawić do smaku przyprawami i wyrobić gładką masę.
7. Na każdym liściu nakładać porcjami farsz i zwijać gołąbki.
8.Na patelni rozgrzać olej i krótko przesmażyć z dwóch stron zwinięte gołąbki,zdjąć z patelni.
9.Dno garnka wyłożyć odłożonymi liśćmi kapusty,ułożyć przesmażone gołąbki i ponownie przykryć liśćmi kapusty.Całość zalać wywarem z gotowania boczku i gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty.
10.Jeśli chcemy podawać z ziemniakami to należy sos zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie i dodać słodkiej śmietany.Przed zagęszczaniem sosu gołąbki delikatnie wyjąć z garnka a pozostawić sam sos.
Komentarze