Bigosik z młodej kapusty na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Żeberka umyć,pokroić na porcje.Obsmażyć na mocno rozgrzanym smalcu.Następnie zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem około 30 minut.W połowie duszenia dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz obraną z osłonki, pokrojoną w plasterki kiełbasę.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
2.Kapustę poszatkować,włożyć do rondla.Zalać wrzącą wodą.Dodać liście i zielę.Gotować bez przykrycia 15 minut.Następnie do kapusty dodać żeberka,kiełbasę i cebulę oraz tłuszcz w którym żeberka się dusiły.Dusić około 30 minut a pod koniec dodać drobno posiekany koperek.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Przed podaniem,żeberka wyjąć,oddzielić od kości,mięso wożyć z powrotem do kapusty.
Komentarze