Bigosik z młodej kapusty na żeberkach

4.5 (177 ocen)

  • 40 min

Gdy pojawia się młoda kapusta w pierwszej kolejności robię z niej bigos,który podaję z młodymi ziemniaczkami

  • 40 min

Składniki:

  • Duża główka młodej kapusty

    2,5 szklanki wody

    0,7 kg żeberek

    0,5 kg zwyczajnej kiełbasy

    2 duże cebule

    sól i pieprz do smaku

    2 liście laurowe

    4 ziarenka ziela angielskiego

    pęczek koperku

    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigosik z młodej kapusty na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Żeberka umyć,pokroić na porcje.Obsmażyć na mocno rozgrzanym smalcu.Następnie zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem około 30 minut.W połowie duszenia dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz obraną z osłonki, pokrojoną w plasterki kiełbasę.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

    2.Kapustę poszatkować,włożyć do rondla.Zalać wrzącą wodą.Dodać liście i zielę.Gotować bez przykrycia 15 minut.Następnie do kapusty dodać żeberka,kiełbasę i cebulę oraz tłuszcz w którym żeberka się dusiły.Dusić około 30 minut a pod koniec dodać drobno posiekany koperek.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Przed podaniem,żeberka wyjąć,oddzielić od kości,mięso wożyć z powrotem do kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować