Bigos wegetariański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tofu pokroić w kostkę i nasączyć 2 łyżkami jasnego sosu sojowego. Odstawić na kilka minut a następnie usmażyć na oleju.
2.Kapustę posiekać, grzyby (pieczarki) pokroić w kostkę. Dodać składniki na patelnię do podsmażonego tofu. Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, owoce jałowca, sól, pieprz, majeranek, odrobinę cukru i asafetidę. Podlać bulionem (jeśli mamy wodę z gotowanych grzybów to możemy zamiast bulionu dodać jej). Dodać suszone śliwki, tymianek i świeżą kapustę pekińską.
3.Wlać pulpę pomidorową lub pokrojone pomidory. Całość dusić ok 20 min pod przykryciem. Do smaku można dodać jeszcze trochę sosu sojowego (ok. 1 łyżki jeśli dodaliśmy pieczarki a nie suszone grzyby) i bulionu aby bigos nie był za suchy.
Podawać z ziemniakami lub chlebem.
Komentarze