Bigos wegetariański

0 (0 ocen)

  • 30 min

Super przepis dla wegetarian na święta.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
    25 dag tofu wędzone
    70 dag kapusty kiszonej
    2 łyżki sosu sojowego
    2 dag suszonych grzybów lub pieczarek
    5 szt. ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    10 szt. owoców jałowca
    1,5 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki cukru
    1/4 łyżeczki asafetidy
    2,5 łyżki wazowej bulionu warzywnego
    8 dag suszonych śliwek
    1 łyżeczka tymianku
    5 dag kapusty pekińskiej
    1 puszka (400g ) pomidorów
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Bigos wegetariański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tofu pokroić w kostkę i nasączyć 2 łyżkami jasnego sosu sojowego. Odstawić na kilka minut a następnie usmażyć na oleju.
  • 2. Kapustę posiekać, grzyby (pieczarki) pokroić w kostkę. Dodać składniki na patelnię do podsmażonego tofu. Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, owoce jałowca, sól, pieprz, majeranek, odrobinę cukru i asafetidę. Podlać bulionem (jeśli mamy wodę z gotowanych grzybów to możemy zamiast bulionu dodać jej). Dodać suszone śliwki, tymianek i świeżą kapustę pekińską.
  • 3. Wlać pulpę pomidorową lub pokrojone pomidory. Całość dusić ok 20 min pod przykryciem. Do smaku można dodać jeszcze trochę sosu sojowego (ok. 1 łyżki jeśli dodaliśmy pieczarki a nie suszone grzyby) i bulionu aby bigos nie był za suchy.
    Podawać z ziemniakami lub chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować