• 3 godz. 20 min

Każda gospodyni ma swój przepis na ta potrawę, oto moja wersja :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty (może być z marchewką)
    0,5 kg wołowiny (zwykle daję gulaszową)
    0,6 kg wieprzowiny (daję chudą łopatkę)
    30 dag kiełbasy
    30 dag boczku wędzonego
    2 duże cebule
    6 kawałków grzybków suszonych ( daję podgrzybki lub borowiki)
    6 suszonych śliwek lub 2 kopiaste łyżki powidła
    2 liście laurowe
    1/4 łyżeczki kminku
    5 ziarenek ziela angielskiego
    8 ziarenek pieprzu czarnego, jeśli macie jałowiec, dajcie 4 sztuki
    czarny mielony pieprz, ostra i słodka papryka wg upodobań
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól
    4 ząbki czosnku (po 2 do każdego rodzaju mięsa)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Bigos wg ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą, odciskamy, kroimy drobno, wkładamy do dużego garnka, dodajmy liście laurowe, kminek, ziele, jałowiec, przepłukane grzybki, zalewamy wodą tak, by leciutko przykryła kapustę, gotujemy do miękkości ( u mnie tym razem trwało to około 60 minut), wyłączamy gaz, odstawiamy na 24 godziny (dałam na balkon).
    Następnego dnia wołowinkę i wieprzowinę kroimy na kawałki, gotujemy osobno w wodzie z solą, pieprzem, czosnkiem do miękkości.
    Kapustę podlać niewielką ilością wody, zagotować, przełożyć do niej mięsko, wrzucić śliwki (lub dodać powidła), gotować około 15 minut często mieszając.
    Boczek pokroić w paseczki, zrumienić na patelni (jeśli jest chudy, można dolać odrobinkę oleju), boczek przełożyć do garnka z bigosem, na tym samym tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę wraz z cebulą, przełożyć do bigosu, zagotować, wymieszać delikatnie, dodać koncentrat, doprawić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować