Bigos z młodej kapusty

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Polecam nawet początkującej gospodyni, gdyż przygotowanie go nie wymaga dużych zdolności kulinarnych.

Składniki:

  • ● 80 dag łopatki
    ● 2 cebule
    ● 5 pomidorów
    ● 1 marchewka
    ● główka kapusty
    ● sól
    ● pieprz
    ● cukier
    ● 3-5 gałązek tymianku
    ● 2 łyżki oleju
    ● 2 szklanki bulionu

Bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę myjemy, osuszamy,
    kroimy w drobną kostkę i podsmażamy
    na oleju. Dodajemy
    pokrojoną w kostkę cebulę.
    Marchewkę obieramy i tniemy w plasterki. Kapustę szatkujemy
    i płuczemy. Marchewkę
    i kapustę dodajemy do mięsa.
  • 2. Warzywa z mięsem zalewamy
    gorącym bulionem,
    doprowadzamy do wrzenia
    i dusimy 40 minut na małym
    ogniu pod przykryciem.
  • 3. Pomidory parzymy i zdejmujemy
    skórkę. Miąższ kroimy
    w dużą kostkę, opłukany
    tymianek siekamy i dodajemy
    5 minut przed końcem
    duszenia. Doprawiamy solą,
    cukrem i pieprzem.

Porady

Bigos uzyska wyjątkowy winny smak, jeśli dodamy łodygę rabarbaru lub kwaśne jabłko.

Notka redakcyjna

PPK_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy