Bigos z młodej kapusty z kalarepą

0 (0 ocen)

  • 25 min

Lżejsza wersja klasycznego bigosu. ;)

  • 25 min

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    2 słodkie kalarepy
    1 marchewka
    2 ząbki czosnku
    2 cebule
    300 g wędzonego boczku
    400 g chudej kiełbasy
    2 łyżki oleju
    pół łyżeczki kminku
    sól i pieprz do smaku
    600 ml bulionu lub wody
    kilka pieczarek

Bigos z młodej kapusty z kalarepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę tniemy na cztery części i wycinamy głąb. Szatkujemy, dodajemy startą kalarepę oraz marchewkę i czosnek.

    Warzywa zalewamy bulionem i wstawiamy na mały ogień.

    Na dwóch łyżkach oleju podsmażamy drobno pokrojony boczek, pieczarki i kiełbasę. Jak mięso zacznie się rumienić, dodajemy pokrojoną cebulę i kminek.

    Po dwóch - trzech minutach odlewamy jeśli jest zbyt dużo tłuszczu, a resztę dodajemy do warzyw, dusimy piętnaście minut, doprawiamy solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy