Bigos z cukinii

4.5 (186 ocen)

Jeśli jeszcze nie robiliście bigosu z cukinii to koniecznie musicie go spróbować.Ja i moja rodzina zdecydowanie byliśmy zaskoczeni tym smakiem.Z tradycyjnym bigosem oczywiście nie ma nic wspólnego.Ten z cukinii jest zdrowy,lekki i odchudzony.Na pewno zaskoczycie nim nie tylko domowników.

Składniki:

  • 2 kg cukinii
    2 duże marchewki
    1 cebula
    1/2 kg kiełbasy cienkiej podwawelskiej
    5-6 łyżek koncentratu pomidorowego
    około 200 ml wody*
    3 łyżki oliwy
    4-5 łyżek słodkiej papryki
    szczypta ostrej papryki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Całość solimy,mieszamy i odstawiamy na bok,aż cukinia puści sok.Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.Marchew obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach.Cebulę drobno siekamy.
  • 2. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy,wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu,aż cebula się zeszkli.Dodajemy marchewkę,mieszamy i smażymy jeszcze około 2 minut.Cukinię odciskamy dłońmi z nadmiaru soku i dodajemy do smażących się warzyw.Całość zalewamy wodą,dodajemy koncentrat pomidorowy,kiełbasę i przyprawy.Dusimy na małym ogniu do momentu,aż warzywa będą miękkie ale wciąż chrupiące.Bigos powinien być lekko pikantny.Podajemy ze świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować