Bigos z czerwonym winem

4.48 (161 ocen)

  • 4 godz. 30 min

Lubię bigos w wersji tradycyjnej, ale czasem mam ochotę na na taką oto jego wersję. Duszenie trochę trwa, ale warto.

  • 4 godz. 30 min

Składniki:

  • - 1 kg białej kapusty
    - 0,5 kg kapusty kiszonej
    - 10 dag boczku
    - 15 dag cienkiej kiełbasy
    - 20 dag wędzonych żeberek
    - 20 dag wieprzowiny
    - 1 cebula
    - 2-2,5 łyżeczki soli
    - kilka suszonych grzybów
    - 3 ziarenka ziela angielskiego
    - 2 liście laurowe
    - 5 ziaren pieprzu
    - 2 łyżki przyprawy do zup w płynie
    - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    -2,5 łyżki powideł śliwkowych
    -1/2- 2/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina Bigos

Bigos z czerwonym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukane grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody na kilka godzin (najlepiej na noc). Kapustę kiszoną opłukać dokładnie, zalać wodą i gotować 30 min. Odcedzić. Białą kapustę poszatkować. Obie kapusty przełożyć do dużego garnka, dodać żeberko, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, posiekane grzyby wraz z wodą. Całość zalać wodą tak żeby tylko trochę przykryła wierzch i gotować pod przykryciem 60 min. W tym czasie mięso pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu, dodać do kapusty. Boczek pokroić w kostkę , wytopić na patelni, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, zrumienić. Gdy minie 60 minut gotowania się kapusty, dodać boczek z kiełbasą oraz cebulą, przyprawić, przykryć i gotować na wolnym ogniu 90 min. Po tym czasie dodać koncentrat, powidła i wino. Gotować jeszcze 30-40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wino

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować