Bigos z czerwonym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Opłukane grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody na kilka godzin (najlepiej na noc). Kapustę kiszoną opłukać dokładnie, zalać wodą i gotować 30 min. Odcedzić. Białą kapustę poszatkować. Obie kapusty przełożyć do dużego garnka, dodać żeberko, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, posiekane grzyby wraz z wodą. Całość zalać wodą tak żeby tylko trochę przykryła wierzch i gotować pod przykryciem 60 min. W tym czasie mięso pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu, dodać do kapusty. Boczek pokroić w kostkę , wytopić na patelni, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, zrumienić. Gdy minie 60 minut gotowania się kapusty, dodać boczek z kiełbasą oraz cebulą, przyprawić, przykryć i gotować na wolnym ogniu 90 min. Po tym czasie dodać koncentrat, powidła i wino. Gotować jeszcze 30-40 min.
Komentarze