Troszkę inny "bigos", ale równie smaczny co ten tradycyjny ;) Podajemy go z kiełbaską np. domową i chlebkiem.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 1 porcję
2 duże cebule
1/2 łyżeczki słodkiej papryki i szczypta ostrej
2-3 łyżki wody
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki majeranku - jeśli nie lubimy nie musimy go dodawać
sól, pieprz do smaku
kiełbaska taka jaką lubimy
"bigos" z cebuli z kiełbaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni podsmażamy kiełbaskę, najlepiej jeśli użyjemy grillowej wtedy pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Nadmiar tłuszczu zlewamy i na tej samej patelni podsmażamy pokrojona w piórka cebulkę. Przyprawiamy ją solą i pieprzem. Smażymy do jej zeszklenia. Następnie podlewamy wodą i dodajemy resztę przypraw. Dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli.
2.Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę podduszamy aż do lekkiego zgęstnienia. (Dusimy z kiełbaską pokrojona w kostkę lub osobno jako dodatek, tak jak u mnie z domowa białą kiełbaską oraz kawałkiem sklepowej ;)
Komentarze