Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej. Dwukrotnie odgrzewany smakuje rewelacyjnie.
3 godz.
Dla 8 osób
Składniki:
60 dag kiszonej kapusty
4-5 kulek ziela angielskiego
liść laurowy
60 dag białej kapusty
2-3 dag suszonych podgrzybków
50 dag łopatki wieprzowej
1 łyżka smalcu – u mnie z gęsi
30 dag cienkiej kiełbasy – u mnie mieszana, czyli śląska i domowa
10 dag wędzonego boczku
1 cebula
4 dag koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
majeranek
kminek mielony
szczypta cukru
Bigos z kapusty mieszanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby dokładnie opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie.
Kapustę kiszoną posiekać, przełożyć do rondla, zalać taką ilością wody, aby była przykryta, dodać ziele angielskie i liść laurowy, gotować na wolnym ogniu.
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na rozgrzanym smalcu i dodać do kapusty, gotować do miękkości.
Kapustę białą opłukać, odciąć głąb, usunąć brzydkie wierzchnie liście, poszatkować.
Przełożyć do drugiego rondla, dodać pokrojone w paski grzyby, wraz z wodą, w której się moczyły.
Zalać wodą i gotować około 30-40 minut.
Kiedy mięso będzie miękkie, kapustę słodką przełożyć do kiszonej.
Boczek pokroić w kosteczkę, wysmażyć na patelni.
Skwarki przełożyć do kapusty, a na wytopionym tłuszczu zrumienić pokrojona w kosteczkę cebulę (w razie potrzeba można dołożyć jeszcze odrobinę smalcu).
Do kapusty dodać pokroją w kostkę cienką kiełbasę, zrumienioną cebulę i koncentrat pomidorowy.
Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, kminkiem, szczyptą cukru i, w razie potrzeby, solą.
Gotować jeszcze wszystko razem na wolnym ogniu aż smaki się połączą.
Jeśli jest taka możliwość, następnego dnia ponownie pogotować z pół godzinki, bigos będzie jeszcze smaczniejszy.
Komentarze