bigos z piekarnika

4.5 (174 ocen)

  • 30 min

potrawa jest dość prosta i smaczna. bigos jest słodko-kwaśny

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarków
    1/2 kg kiełbasy typu zwyczajna
    1 pierś z kurczaka
    1 cukinia
    2-3 papryki
    1/2 kiszonej kapusty
    2 łyżki palmy
    maly sloiczek ketchupu pikantny
    2 łyżki miodu lejącego
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bigos z piekarnika 1. pieczarki, paprykę, cukinię, kroimy według uznania (kostka, paski, plasterki)
    kiełbase i pierś w kostkę, pierś podpiekamy na patelni na niedużej ilości oliwy
    kapuste też trochę pokroić.
    układamy warstwami w naczynie żaroodporne lub brytwanne
    zaczynamy od palmy następnie pieczarki-papryka-cukinia-kiełbasa-kurczak-kapusta. przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 st C na 1h15minut następnie mieszamy ketchup i miód polewamy bigos i pieczemy jeszcze 15 minut. sos można posmakować po upieczeniu i wrazie konieczności dodać ketchupu lub miodu.w naczyniu żaroodpornym można podać bez mieszania lub wymieszać i podać w misce. Smacznego

Porady

zamiast kiełbasy i kurczaka można dać karkówkę jest równie wyśmienite

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka z piekarnika

To może cię zainteresować