Bigos z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.pieczarki, paprykę, cukinię, kroimy według uznania (kostka, paski, plasterki)
kiełbase i pierś w kostkę, pierś podpiekamy na patelni na niedużej ilości oliwy
kapuste też trochę pokroić.
układamy warstwami w naczynie żaroodporne lub brytwanne
zaczynamy od palmy następnie pieczarki-papryka-cukinia-kiełbasa-kurczak-kapusta. przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 st C na 1h15minut następnie mieszamy ketchup i miód polewamy bigos i pieczemy jeszcze 15 minut. sos można posmakować po upieczeniu i wrazie konieczności dodać ketchupu lub miodu.w naczyniu żaroodpornym można podać bez mieszania lub wymieszać i podać w misce. Smacznego
Porady
zamiast kiełbasy i kurczaka można dać karkówkę jest równie wyśmienite
Komentarze