Bigos a la leczo z sałaty lodowej

4.48 (184 ocen)

Danie na pograniczu bigosu i lecza, choć w zasadzie zupełnie inne niż wymienione potrawy. Sałata lodowa świetnie nadaje się do dań na ciepło, gdyż zachowuje objętość i pozostaje przyjemnie chrupka. To danie zaskakuje smakiem. Warto spróbować.

Składniki:

  • 1 duża główka sałaty lodowej (800g)
    1 większa cukinia (350g)
    2 średnie pomidory (łącznie 250g)
    1 średnia biała cebula
    1 łyżka posiekanego lubczyku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1/2 łyżki świeżych igieł rozmarynu
    3 łyżeczki masła
    3 łyżki śmietany 12%
    4 goździki
    3 ziarna ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Bigos a la leczo z sałaty lodowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos a la leczo z sałaty lodowej 1. W garnku rozpuścić masło, dołożyć obraną i posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę cukinię i pomidory. Wsypać cynamon, dodać goździki i ziele angielskie, wlać sos sojowy.
  • Bigos a la leczo z sałaty lodowej 2. Całość dusić 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Bigos a la leczo z sałaty lodowej 3. Następnie dołożyć posiekaną sałatę i świeże zioła - wymieszać. Dusić 10 - 15 min. Od czasu do czasu przemieszać składniki.
  • Bigos a la leczo z sałaty lodowej 4. Gotową potrawę doprawić śmietaną i wymieszać. Dodać przyprawy do smaku i ponownie wymieszać. Podawać na ciepło z pieczywem lub jako warzywny dodatek do obiadu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować