Bigos babci na golonkach ;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzybki namaczamy wcześniej w wodzie aby szybciej się ugotowały .
Kapustę kwaszoną płukamy aby nie byłą za kwaśna , wkładamy do garnka i zalewamy wodą ,
Dodajemy 5 ziarenek ziela , 3 liście laurowe oraz 3 małe golonki, wsypujemy namoczone grzybki I na małym ogniu gotujemy około 1 godz do momentu jak golonki nie będą miękkie. Gdy już będą wyjmujemy je z kapusty a do kapusty dodajemy śliwki suszone , szczyptę majeranku i na małym ogniu dalej gotujemy .
Golonki obieramy z mięsa i podsmażamy je na patelni z tłuszczem dodajemy szczyptę papryki ostrej aby mięso nabrało wyrazistego smaku.
Podsmażone mięso dodajemy do kapusty jak i również dodajemy sól, paprykę słodką, ketchup lub koncentrat i mieszamy wszystko. Można dodać trochę kminku który pomoże w trawieniu kapusty gdyż wiadomo jest ciężko strawna.
Wszystkie składniki gotujemy jeszcze około 10 minut i jak wszystko będzie miękkie to zostawiamy do ostygnięcia. Radzę spróbować go jak ostygnie gdyż wtedy zobaczycie czego jeszcze trzeba dodać .
Porady
Bigos zawsze jest smaczniejszy na drugi dzień jak wszystkie składniki ze sobą bardziej się "polubią"
Komentarze