Bigos Babci na Golonkach ;)

4.46 (186 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Tą potrawę zapewne umieją wszyscy robić ale ci którzy szukają starych przepisów to dobrze trafili ;)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    3 małe golonki , 0,5 kg kapusty kwaszonej, 8 suszonych śliwek, garstkę suszonych grzybków
    DO PRZYPRAWIANIA : Sól , Pieprz , papryka słodka I ostra , liść laurowy ,ziele angielskie , ketchup lub około 3 łyżek koncentratu , szczyptę majeranku.
Wystaw ocenę:

4.46 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos babci na golonkach ;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzybki namaczamy wcześniej w wodzie aby szybciej się ugotowały .
    Kapustę kwaszoną płukamy aby nie byłą za kwaśna , wkładamy do garnka i zalewamy wodą ,
    Dodajemy 5 ziarenek ziela , 3 liście laurowe oraz 3 małe golonki, wsypujemy namoczone grzybki I na małym ogniu gotujemy około 1 godz do momentu jak golonki nie będą miękkie. Gdy już będą wyjmujemy je z kapusty a do kapusty dodajemy śliwki suszone , szczyptę majeranku i na małym ogniu dalej gotujemy .
    Golonki obieramy z mięsa i podsmażamy je na patelni z tłuszczem dodajemy szczyptę papryki ostrej aby mięso nabrało wyrazistego smaku.
    Podsmażone mięso dodajemy do kapusty jak i również dodajemy sól, paprykę słodką, ketchup lub koncentrat i mieszamy wszystko. Można dodać trochę kminku który pomoże w trawieniu kapusty gdyż wiadomo jest ciężko strawna.
    Wszystkie składniki gotujemy jeszcze około 10 minut i jak wszystko będzie miękkie to zostawiamy do ostygnięcia. Radzę spróbować go jak ostygnie gdyż wtedy zobaczycie czego jeszcze trzeba dodać .

Porady

Bigos zawsze jest smaczniejszy na drugi dzień jak wszystkie składniki ze sobą bardziej się "polubią"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować