Bigos cygański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, pokroić w kostkę osuszyć. Łyżkę oliwy wymieszać z łyżeczką przyprawy, zalać kawałki mięsa, odstawić na 20 minut.
2.Cebulę obrać pokroić w piórka.
3.Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w plasterki.
4.Kiełbasę pokroić w kostkę.
5.W brytfannie rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć mięso i podsmażać z wszystkich stron, mieszając. Zalać szklanką wody, dodać przecier. Zmniejszyć płomień, ma delikatnie pyrkać .
6.Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu podsmażyć pokrojone pieczarki około 4-5 minut i dodać do mięsa.
7.Na pozostałym tłuszczu na patelni opiec pokrojoną kiełbasę i dodać do mięsa.
8.Zeszklić pokrojoną cebulę na łyżce oliwy, dodać do mięsa.
9.Dodać resztę przyprawy meksykańskiej, doprawić solą, pieprzem i chili. Pogotować jeszcze 5 minut. Jeśli potrawa jest zbyt rzadka można zaciągnąć odrobiną mąki.
Komentarze