Bigos cygański

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Smaczne - rozgrzewające danie ...

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso wieprzowe mieszane (łopatka, szynka, karczek): 50 dekagramów
    - pieczarki świeże: 50 dekagramów
    - cebula pokrojona w talarki: 50 dekagramów
    - kiełbasa -zwyczajna, kozacka: 50 dekagramów
    - przyprawa meksykańska: 2 łyżeczki
    - sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz: 2 szczypty
    - oliwa albo olej do smażenia: 4 łyżki
    - papryka chili: 1 szczypta
    - przecier pomidorowy 30%: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos cygański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę osuszyć. Łyżkę oliwy wymieszać z łyżeczką przyprawy, zalać kawałki mięsa, odstawić na 20 minut.
  • 2. Cebulę obrać pokroić w piórka.
  • 3. Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w plasterki.
  • 4. Kiełbasę pokroić w kostkę.
  • 5. W brytfannie rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć mięso i podsmażać z wszystkich stron, mieszając. Zalać szklanką wody, dodać przecier. Zmniejszyć płomień, ma delikatnie pyrkać .
  • 6. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu podsmażyć pokrojone pieczarki około 4-5 minut i dodać do mięsa.
  • 7. Na pozostałym tłuszczu na patelni opiec pokrojoną kiełbasę i dodać do mięsa.
  • 8. Zeszklić pokrojoną cebulę na łyżce oliwy, dodać do mięsa.
  • 9. Dodać resztę przyprawy meksykańskiej, doprawić solą, pieprzem i chili. Pogotować jeszcze 5 minut. Jeśli potrawa jest zbyt rzadka można zaciągnąć odrobiną mąki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować