Bigos pod beszamelem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Doskonale smakuje z ryżem i zieleniną.

Składniki:

  • ● główka białej kapusty
    ● 2-3 średnie cebule
    ● 3-4 kiełbasy śląskie
    ● 60 dag boczku
    ● przyprawa uniwersalna
    ● 2 kostki rosołowe
    Sos beszamelowy:
    ● 3 szkl. mleka
    ● 5 łyżek masła
    ● sól
    ● biały pieprz
    ● 5 łyżek mąki
    ● szczypta gałki muszkatołowej

Bigos pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyszczamy, szatkujemy
    i zalewamy wodą. Wkruszamy
    kostki rosołowe. Gotujemy
    do miękkości. Odcedzamy.
  • 2. Boczek, cebule i kiełbasę
    kroimy w kostkę. Boczek wytapiamy.
    Dodajemy kiełbasę
    i cebulę. Smażymy, aż się zrumienią.
    Przekładamy do kapusty.
    Doprawiamy przyprawa uniwersalna.
  • 3. Robimy sos: mąkę smażymy
    na roztopionym maśle na jasnozłoty
    kolor. Mieszając, wlewamy
    mleko. Doprawiamy solą, pieprzem
    i gałką. Zagotowujemy.
    Polewamy kapustę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy