BIGOS PO STAROPOLSKU

5 (196 ocen)

  • 2 godz.

Popularne danie kuchni polskiej, przygotowywane na różne okoliczności jak również bez okazji.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
    6 żeberek wieprzowych wędzonych
    1/2 kg wieprzowiny (od szynki - gotowanej/pieczonej)
    1/2 kg wołowiny (gotowanej/pieczonej)
    30 dag gotowanej szynki
    30 dag boczku
    1/2 kg kiełbasy
    kilka suszonych grzybków
    10 suszonych śliwek
    5 ziaren pieprzu
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    5 owoców jałowca
    gałązka cząbru
    2 cebule
    łyżka miodu lub cukru
    1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
    sól , pieprz
    smalec
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos po staropolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiszoną kapustę posiekać niezbyt drobno, zalać niewielka ilością wody, i gotować na małym ogniu z zielem angielskim, liściami laurowymi, pieprzem, cząbrem i owocami jałowca.
  • 2. Grzyby namoczyć ugotować w małej ilości wody ok 20 minut. Pokroić w paski dodać do kapusty.
  • 3. Na smalcu usmażyć cebulę pokrojoną oraz pokrojoną wędzonkę,kiełbasę, mieso. Wszystkie wędliny i mięsa przełożyć do garnka z gotującą się kapustą i gotować jeszcze przez co najmniej godzinę.
  • 4. Pod koniec gotowania dodać do bigosu pokrojone suszone śliwki , miód i wino. Doprawić solą i pieprzem.
  • 5. Bigos najlepiej podgrzewać przez 2-3 dni z rzędu, mieszając,wtedy bigos nabiera właściwego smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować