Bigos po staropolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiszoną kapustę posiekać niezbyt drobno, zalać niewielka ilością wody, i gotować na małym ogniu z zielem angielskim, liściami laurowymi, pieprzem, cząbrem i owocami jałowca.
2.Grzyby namoczyć ugotować w małej ilości wody ok 20 minut. Pokroić w paski dodać do kapusty.
3.Na smalcu usmażyć cebulę pokrojoną oraz pokrojoną wędzonkę,kiełbasę, mieso. Wszystkie wędliny i mięsa przełożyć do garnka z gotującą się kapustą i gotować jeszcze przez co najmniej godzinę.
4.Pod koniec gotowania dodać do bigosu pokrojone suszone śliwki , miód i wino. Doprawić solą i pieprzem.
5.Bigos najlepiej podgrzewać przez 2-3 dni z rzędu, mieszając,wtedy bigos nabiera właściwego smaku.
Komentarze