Prawdziwy, esencjonalny bigos - długo gotowany. Naprawdę polecam. :)
3 godz. 50 min
Składniki:
WYKONANIE: ŚREDNIE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 230 MINUT
(+60 MINUT GOTOWANIA PRZEZ KOLEJNE 3-4 DNI)
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 100 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 20-25
Składniki:
2 kg kapusty kiszonej,
50 dag kiełbasy jałowcowej,
4 rodzaje mięsa (u mnie - 80 dag cielęciny, 70 dag wołowiny, 40 dag boczku surowego, 70 dag łopatki wieprzowej) - mięsa powinno być minimum tyle, co kapusty,
150 g suszonych grzybów - może być ich więcej,
15 śliwek suszonych,
250 ml wytrawnego wina,
łyżka sosu sojowego,
smalec domowej roboty - 5 łyżek do smażenia mięsa i 2 do posmarowania garnka,
2 duże cebule,
1-2 płaskie łyżki miodu,
łyżeczka brązowego cukru,
kminek,
majeranek,
6 ziaren jałowca,
8 ziaren ziela angielskiego,
7 liści laurowych,
2 papryczki chili peperoncini,
sól i pieprz do smaku.
Bigos staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę płuczę zimną wodą, siekam, przekładam do garnka wysmarowanego smalcem, zalewam wodą, aby była przykryta. Spróbujcie wcześniej kapusty - moja nie była zbyt kwaśna, więc wcale jej nie odciskałam. Gotuję z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, jałowca, majeranku i kminku około 1,5 h.
Grzyby namaczam wcześniej (kilka godzin) w 250 ml wody, śliwki w winie.
W międzyczasie mięso kroję w większą kostkę, kiełbasę w półplasterki, cebulę siekam. Każdy rodzaj mięsa podsmażam osobno na łyżce smalcu, na koniec kiełbasę razem z cebulą. Wszystko (oprócz kiełbasy) przekładam do garnka, dodaję posiekane grzyby wraz z wywarem i trochę wody (aby mięso było przykryte) - gotuję około 45 minut.
Po 1,5 h do kapusty dodaję podgotowane mięso, podsmażoną kiełbasę z cebulą, chili i sól (tutaj uważajcie - kwas powoduje, że na początku może nam się wydawać, że potrawa nie jest słona). Gotuję kolejną godzinę.
Na koniec dodaję pokrojone śliwki, wino, miód, sos sojowy i cukier. Gotuję godzinę.
Bigos gotuję przez kolejne 3-4 dni około godziny dziennie, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Komentarze