BISZKOPT TRADYCYJNY

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pamiętam z dzieciństwa chwilę w której moja Babcia lub Mama piekły biszkopt. Chwila grozy . Nie można było nic głośniej powiedzieć, otworzyć drzwi, zrobić przeciągu bo biszkopt "opadnie". Masakra. No ale dzięki tym kobietom odziedziczyłam w spadku przepis na biszkopt idealny. Wypracowanie go koszto

  • 60 min

Składniki:

  • 6 dużych jaj
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia

Biszkopt tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. I tak mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielam od białek, następnie białka ubijam na sztywno z cukrem. Gdy piana będzie już sztywna dodaje po jednym żółtku ( cały czas mieszAjąc), na koniec dodaje mąkę połączoną z proszkiem . Piekę w 180 stopniach ok 40 min.
    I uwaga teraz najważniejsze ( i tu serce mojej Mamy i Babci by pękło ) po upieczeniu biszkopt rzucamy o blat :):). Tak, tak rzucamy i po bólu . Nie opadnie, możemy otworzyć okna, dzieci mogą krzyczeć :):)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy