Biszkopt z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT :
Białka ubić na sztywno , porcjami dosypywać cukier kryształ i waniliowy , ubijać do rozpuszczenia się cukru , dodać żółtka
2.Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , delikatnie wymieszać z masą jajeczną
3.Ciasto wylać do formy o wymiarach 36/22 cm , piec około 25 minut w 175 *C .
Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół .
4.MUS :
Jaja wyszorować , sparzyć .
5.Całe jaja plus cukier kryształ i waniliowy ubić na parze , mleko zagotować , gorące wlać cienkim strumykiem do ubitych jaj ( cały czas ubijając na wolnych obrotach )
6.Czekoladę połamać , dodać do masy jajecznej , mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści
7.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie , wystudzoną dodać do ubitych jaj , całość wstawić do lodówki , uważać żeby mus nie stężał , ma być zimny , ale nie zastygnięty
8.Śmietanę ubić z cukrem pudrem delikatnie połączyć z zimnym musem , dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie , ponownie wstawić do lodówki . Na jedną część biszkopta wyłożyć tężejący mus , wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
9.Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzącej wody , lekko tężejące wyłożyć na mus , przykryć drugą częścią biszkopta , odstawić do lodówki najlepiej na noc .
Komentarze