BISZKOPT Z MUSEM ŚLIWKOWYM I BITĄ ŚMIETANĄ

5 (188 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo pyszne i lekkie ciasto ,zawsze robi wrażenia na gościach.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek
    1 szkl.cukru zwykłego
    1 szkl.mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    MUS ŚLIWKOWY:
    1 litrowy słoik kompotu śliwkowego
    3 galaretki czerwone

    BITA ŚMIETANA:
    0,5l śmietany kremówki 36%
    3 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Biszkopt z musem śliwkowym i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier.Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.Wylać na blaszkę 25x40cm,piec w temp.180*C 30min.
  • przygotowujemy mus 2. MUS:
    Kompot przecedzić, śliwki zmiksować w blenderze ,kompot uzupełnić do 3/4 litra wodą zagotować i rozpuścić w nim galaretki,dodać mus dobrze wymieszać i pozostawić do stężenia.
  • biszkopty przekładamy musem 3. Biszkopt przekroić na pół,przełożyć tężejącą masą śliwkową.
  • wykładamy bitą śmietanę 4. BITA ŚMIETANA:
    Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl.gorącej wody.Śmietanę ubić z cukrem i pod koniec dodać letnią żelatynę.Wyłożyć na biszkopt,włożyć do lodówki najlepiej na noc aby dobrze zastygło.

Porady

Wierzch możemy posypać np.startą czekoladą lub kakao.Do ciasta tego wykorzystuję śliwki które robię w sezonie wg przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sliwki-do-sloika-2 Mus możemy również przygotować ze świeżych śliwek należy je zagotować i zmiksować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Galaretka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować