Biszkopt z makiem i masą serowo - borówkową

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ciasto na szybko, jedyna trudność to wytrzymać, aż krem wystarczająco stężeje:) Pyszne, delikatne i orzeźwiające:)

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    2 łyżki maku
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Masa serowo - borówkowa:
    1 kg sera z wiaderka z wanilią
    2 galaretki owoce leśne
    1 galaretka cytrynowa
    400 – 500g borówek
    Biszkopty do wyłożenia tortownicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z makiem i masą serowo - borówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszaną mąkę z proszkiem i makiem – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy.
  • 2. Masa serowo - borówkowa: Galaretki o smaku owoców leśnych rozpuścić w 1 szklance wrzątku, a cytrynową według przepisu na opakowaniu. Tężejące ciemne galaretki połączyć z serem, ucierając mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty. Większą część masy wlać do tortownicy wyłożonej biszkoptami, posypać połową borówek i zalać pozostałą masą. Wierzch posypać pozostałymi owocami i zalać tężejącą cytrynową galaretką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować