Biszkopt z malinami i kokosem

0 (0 ocen)

Takie ciasto to 100 % deska ratunku :)

Składniki:

  • - 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka);
    - szczypta soli;
    - 2/3 szklanki cukru;
    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka;
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
    - 20 dag wiórek kokosowych;
    - 1 szklanka malin (można dodać również kawałeczki ananasa);
    - ewentualnie cukier puder do oprószenia.

Biszkopt z malinami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywna pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Kolejno dodaj żółtka, oczywiście dalej ubijając. Mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, za pomocą łyżki delikatnie połącz z ciastem. Następnie dodaj kokos i znów całość delikatnie wymieszaj.
    Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, o bokach 23 cm.
    Wymyte i osuszone maliny delikatnie obtocz w mące ziemniaczanej i poukładaj na wierzchu ciasta, delikatnie wciśnij w ciasto.
    Piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, do tak zwanego „suchego patyczka”.
    Wystygnięty oprósz cukrem pudrem. Można również na wierzch wylać tężejącą galaretkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy