Biszkopt z masą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt - Ubić na sztywno białka. Cały czas ubijając dodać po kolei: cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu kakao.
Tortownicę średniej wielkości wysmarować tłuszcze i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec w 180 st ok 25 min (jeżeli patyczek wbity w środek ciasta jest suchy biszkopt jest gotowy).
2.Masa kokosowa - Wiórki gotować w mleku cały czas mieszając do momentu zgęstnienia ok 15 min. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać ostudzone wiórki. Na koniec ubić białka i delikatnie wymieszać z masą kokosową.
3.Rozrobić galaretkę. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto. Wstawić do lodówki. Delikatnie wylać tężejącą galaretkę i znów schłodzić w lodówce. Ułożyć herbatniki. Zrobić polewę. Do jednego garnka wlać wodę zagotować postawić na nim mniejszy garnek z połamaną czekoladą, mlekiem i masłem. Mieszać do połączenia składników. Wylać na herbatniki. Ostudzić.
Porady
Nie ma konieczności dodawania białek do masy kokosowej. Krem i tak dobrze się trzyma.
Komentarze