Biszkopt z masą jabłkowo-budyniową polany polewą

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Proste ciasto o ciekawym smaku

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek

    1 szklanka cukru

    1 szklanka mąki

    łyżeczka proszku do pieczenia

    2-3 łyżeczki kakao.

    Masa jabłkowa: Około 1 kg jabłek

    2 galaretki jednego koloru

    odrobina masła

    łyżka cukru

    Masa budyniowa: 1/2 szklanki mleka

    1/2 l mleka

    2 żółtka

    po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej

    kostka margaryny

    Polewa: 1/2 kostki margaryny

    1/2 szklanka cukru

    po 1,5 łyżki wody i kakao.
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery Biszkopty

Biszkopt z masą jabłkowo-budyniową polany polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z masą jabłkowo budyniową 1. Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijając dodać żółtka i delikatnie wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem i kakao. Piec około 30 min w temp.160 C. po wystygnięciu przekroić ciasto na pół.

    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnka, postawić na małym ogniu, dodać masło lub margarynę około łyżki, następnie prażyć chwilę, dodać cukier i galaretki w proszku, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia.

    Do odrobiny mleka dodać cukier, żółtka i mąkę, resztę mleka zagotować, wlać mieszankę i ugotować jak budyń. Przestudzony zmiksować z miękką margaryną.
  • Biszkopt z masą jabłkowo galaretkową 2. Składniki polewy połączyć, wymieszać,zagotować.



    Przełożyć ciasto: Biszkopt na to masa jabłkowa, włożyć na chwilę do lodówki, następnie masa budyniowa, biszkopt i polać polewą. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować