Biszkopt z masą jabłkowo-budyniową polany polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijając dodać żółtka i delikatnie wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem i kakao. Piec około 30 min w temp.160 C. po wystygnięciu przekroić ciasto na pół.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnka, postawić na małym ogniu, dodać masło lub margarynę około łyżki, następnie prażyć chwilę, dodać cukier i galaretki w proszku, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia.
Do odrobiny mleka dodać cukier, żółtka i mąkę, resztę mleka zagotować, wlać mieszankę i ugotować jak budyń. Przestudzony zmiksować z miękką margaryną.
2.Składniki polewy połączyć, wymieszać,zagotować.
Przełożyć ciasto: Biszkopt na to masa jabłkowa, włożyć na chwilę do lodówki, następnie masa budyniowa, biszkopt i polać polewą. Schłodzić.
Komentarze