Biszkopt z mleczno - truskawkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
2.Pianka: Truskawki zmiksować na mus. 2 galaretki rozpuścić w 1,5szklanki wrzątku, a pozostałą galaretkę według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Mleko ubijać mikserem przez ok. 5 – 7 minut, do momentu, aż podwoi ono swoją objętość. Cały czas miksując wlewać stopniowo 2 galaretki oraz mus truskawkowy. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Włożyć do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć, po tym czasie wyłożyć na biszkopt. Gdy całkowicie stężeje zalać pozostałą galaretką.
Komentarze