Biszkopt z mleczno - truskawkową pianką

4.5 (168 ocen)

  • 30 min

Miękki biszkopt w połączeniu z puszystą delikatną pianką tworzą naprawdę zgrany i smaczny duet. Ciasto idealnie wpasuje się w nadchodzące upały:)

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Biszkopt:
    5 jajek
    6 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Pianka:
    2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego np. firmy Gostyń
    300g truskawek
    3 truskawkowe galaretki
    1,5 szklanki wrzącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biszkopt z mleczno - truskawkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
  • 2. Pianka: Truskawki zmiksować na mus. 2 galaretki rozpuścić w 1,5szklanki wrzątku, a pozostałą galaretkę według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Mleko ubijać mikserem przez ok. 5 – 7 minut, do momentu, aż podwoi ono swoją objętość. Cały czas miksując wlewać stopniowo 2 galaretki oraz mus truskawkowy. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Włożyć do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć, po tym czasie wyłożyć na biszkopt. Gdy całkowicie stężeje zalać pozostałą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować