Biszkopt z owocami i galaretką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

To ciasto jest inne niż wszystkie , które do tej pory robiłam .Owoce dają fajny smak .

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 2/3 szklanki cukru
    5 jajek
    cukier waniliowy
    1/2 szklanki mąki
    budyń waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 czubate łyżki kremu czekoladowego do pieczywa
    zielona galaretka (np. kiwi)
    1/2 szklanki drobnych owoców (truskawki, borówki)
    pomarańcza
    kiwi, winogrona
    2 żółte śliwki lub brzoskwinie

Biszkopt z owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka na biszkopt ubij z 2 łyżkami gorącej wody. Ubijając, wsyp 2/3 cukru i cukier waniliowy. Utrzyj na puch. Białka ubij na pianę z resztą cukru. Dodaj do masy i lekko wymieszaj. Na masę przesiej mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe przelej do średniej prostokątnej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minuty (180 st.). Ostudź, delikatnie odetnij wierzch.
    Krem czekoladowy lekko podgrzej i posmaruj wierzch ciasta. Obłóż pokrojonymi owocami. Polej tężejącą galaretką, rozpuszczoną w 400 ml wody. Biszkopt chłodź godzinę.

Komentarze

Podobne przepisy