Biszkopt z galaretką

0 (0 ocen)

pyszny placek

Składniki:


  • CIASTO
    4 łyżki mąki
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA
    kostka masła
    pół litry mleka
    3/4 szklanki cukru
    cukier wanilinowy
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżka mąki
    1 jajko
    DODATKOWO
    paczka okrągłych biszkoptów
    rum
    2 galaretki truskawkowe

Biszkopt z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Białka ubić na sztywną . Później dodać do tego cukier, oraz żółtka. Do tego wmieszać łyżką delikatni mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dać na blachę i upiec.
  • 2. MASA: szklankę mleka zagotować w garnku, a w drugiej szklance, wymieszać wszystkie składniki oprócz masła. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobione składniki w mleku. Ugotowany krem ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce ziemnego kremu. Na ciasto dać trochę masy, później dać na to biszkopty wymoczone w rumie, na to ponownie masę. Później obrobić ładnie placek masą i zalać go tężejącą pomału galaretką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy