Biszkopt z jabłkami i budyniem

4.5 (161 ocen)

Pyszne ciasto biszkoptowe

Składniki:

  • BISZKOPT
    jajka -9 szt
    kakao -2 łyżki
    proszek do pieczenia -1 łyżka
    cukier -3/4 szkl
    mąka -6 łyżek
    sól
    tłuszcz
    MASA JABŁKOWA
    galaretki pomarańczowe -2 opak
    jabłka -1 kg
    masło -1 łyżka
    cukier puder do posypania ciasta
    MASA BUDYNIOWA
    budyń waniliowy -2 opak
    mleko -3 szkl
    cukier -4 łyżki
    margaryna palma-1 kost
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier,cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać do piany,lekko wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 25 minut w 175 stop. Upieczone ciasto wystudzić,przekroić na połowę.
  • 2. MASA JABŁKOWA
    Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do garnka włożyć masło,rozpuścić,dodać starte jabłka,przesmażać przez około 10 minut. Zdjąć jabłka z ognia,wsypać galaretki,dokładnie rozmieszać.
  • 3. MASA BUDYNIOWA
    Do rondla wlać 2 szkl mleka,dodać cukier i kostkę margaryny,zagotować. W pozostałej szklance mleka,rozmieszać budynie. Na gotujące się mleko ,wlać rozmieszany proszek budyniowy,zagotować mieszając.
  • 4. SKŁADANIE CIASTA
    biszkopt masa jabłkowa masa budyniowa biszkopt Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować