Biszkopt z karmelowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej olej.Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Przygotowanie budyniu :
Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Wsyp karmelowe blanche. Przygotowany budyń ostudź.
3.Przygotowanie ciasta :
Biszkopt przekrój na pół. Ostudzony ale jeszcze delikatnie ciepły budyń wlej na dolną część biszkoptu. ( zostaw 3-4 łyżki masy na posmarowanie górnego biszkoptu ). Na masę budyniową połóż drugą część biszkoptu. Górę ciasta posmaruj resztą karmelowej masy. Całość ciasta posyp czekoladowymi wiórkami.
Komentarze