Smakowite połączenie czekolady z kokosem w jednym cieście. Bardzo delikatne i puszyste ciasto i pomimo dwóch mas nie jest jest za słodkie. Takie w sam raz:)
Biszkopt z kokosowym i czekoladowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
2.Krem czekoladowy: Odlać ½ szklanki mleka rozmieszać w nim budyń, pozostałe mleko zagotować z cukrem. Roztwór wlać do gotującego się mleka, ponowne doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 minuty. Zimny budyń utrzeć z masłem i rozpuszczoną czekoladą na puszysty, jednolity krem.
3.Masa kokosowa: Odlać 0,5 szkl mleka, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i całym kokosem. W odlanym mleku rozmieszać obie mąki i wlać do gotującego się mleka, zagotować. Zimny utrzeć z margaryną.
4.Przełożenie:
Na pierwszej części biszkoptu rozsmarować cały krem kokosowy. Na nim delikatnie rozłożyć połowę kremu czekoladowego. Przykryć pozostałym biszkoptem, którego należy posmarować resztą czekoladowego kremu. Wierzch posypać kokosem
Komentarze