Biszkopt z kokosowym i czekoladowym kremem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smakowite połączenie czekolady z kokosem w jednym cieście. Bardzo delikatne i puszyste ciasto i pomimo dwóch mas nie jest jest za słodkie. Takie w sam raz:)

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szkl oleju
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Krem czekoladowy:
    500ml mleka
    1 budyń czekoladowy bez cukru
    100g gorzkiej czekolady
    125g masła
    3 – 4 łyżki cukru

    Masa kokosowa:
    0,5 l mleka
    3 łyżki cukru
    1 łyżka mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    15 dag kokosu
    15 dag margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biszkopt z kokosowym i czekoladowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Krem czekoladowy: Odlać ½ szklanki mleka rozmieszać w nim budyń, pozostałe mleko zagotować z cukrem. Roztwór wlać do gotującego się mleka, ponowne doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 minuty. Zimny budyń utrzeć z masłem i rozpuszczoną czekoladą na puszysty, jednolity krem.
  • 3. Masa kokosowa: Odlać 0,5 szkl mleka, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i całym kokosem. W odlanym mleku rozmieszać obie mąki i wlać do gotującego się mleka, zagotować. Zimny utrzeć z margaryną.
  • 4. Przełożenie:
    Na pierwszej części biszkoptu rozsmarować cały krem kokosowy. Na nim delikatnie rozłożyć połowę kremu czekoladowego. Przykryć pozostałym biszkoptem, którego należy posmarować resztą czekoladowego kremu. Wierzch posypać kokosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować