Biszkopt z kremem z zasmażki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek,Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.Miksując dodawać cukier oraz żółtka. Gdy cukier się rozpuści ,wsypać mąkę przesianą z kakao oraz z proszkiem do pieczenia .Całość delikatnie wymieszać-(mikserem na najmniejszych obrotach lub drewniana łyżka w jedną stronę).Ciasto podzielić na pół .Każdą cześć przelać do formy o wymiarach 26x40 wyłożona papierem do pieczenia .Piec po 20 minut w temp.180C.
2.Krem z zasmażki:
:Na patelni roztapiamy kostkę margaryny gdy się roztopi dodajemy mąkę i zasmażamy na zloty kolor .Do zasmażki dodajemy szklankę mleka i szklankę cukru.Razem wszystko zagotować oraz mieszając do uzyskania budyniu.Odstawiamy budyń do wystygnięcia. .Resztę margaryny zmiksować dodawać ostudzony budyń bardzo po woli małymi porcjami.
3.Ostudzony biszkopt wyjąc z formy zdjąć z niego papier do pieczenia .Jedną cześć włożyć do formy . Przełożyć kremem z zasmażki ,wyrównać i położyć drugi biszkopt na wierzch.Wsadzić do lodówki.
4.Polewa:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej dodając do tego mleko.Ciasto wyjmujemy z lodówki polewamy wierzch ciasta.Wstawiamy znów ciasto do lodówki na ok 2 godziny
Komentarze