Biszkopt z kremem budyniowym

0 (0 ocen)

Smaczny biszkopt z kremem z dekoracją z ciastek

Składniki:

  • biszkopt:
    - 4 jajka,
    - 1 szklanka cukru
    - 1/2 szklanki mąki tortowej
    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem budyniowy:
    - 2 budynie śmietankowe
    - tyle cukru, ile podano na opakowaniu budyniu
    - 3 szklanki pełnotłustego mleka
    - 1 kostka masła

    poncz:
    - 80 g wody
    - 80 g cukru
    - sok z 1/2 limonki lub cytryny, sparzonej, wyszorowanej

    dekoracja:
    - cukrowe kwiatki
    - cukrowa posypka
    - dekoracyjne ciastka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w okrągłej formie, w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić wzdłuż.
  • 2. Krem: Ugotować budyń z cukrem z podaną ilością mleka. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Krem powinien być lekki i puszysty.
  • 3. Poncz: Zagotować wodę z cukrem. Dodać sok z 1/2 limonki lub cytryny. Ostudzić.
  • 4. Płaty biszkoptu nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Wierzch biszkoptu również posmarować kremem. Udekorować wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wiosenna kostka

To może cię zainteresować