Biszkopt z kremem cappuccino

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Prosty i dosyć szybki przepis na ciasto, które u mnie wszyscy uwielbiają za kawowy smak ;)

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    3/4 szkl. cukru
    1/2 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    5 jajek
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do piecznia

    Krem cappuccino:
    500 g śmietany kremówki 36%
    50 g cappuccino waniliowego
    1 opakowanie żelatyny deserowej

    Ponadto:
    1,5 łyżki cukru
    1/2 szkl. przegotowanej wody
    1 łyżka rozpuszczalnej kawy
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Biszkopt z kremem cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka utrzeć z cukrem. Mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Dodać do jajek i lekko wymieszać. Blachę o wymiarach 25/35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec ok 25 minut w 180˚C. Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
  • 2. Nasączenie:
    Ciepłą wodę wymieszać z kawą oraz cukrem i nasączyć środek ciasta.
  • 3. Masa:
    Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Lekko przestudzoną dodać do śmietany kremówki ubitej z cappuccino.
  • 4. Masą przełożyć płaty ciasta pozostawiając część do dekoracji wierzchu. Posypać kakao lub startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa kawowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować