Biszkopt z kremem cytrynowym i bezą

4.5 (174 ocen)

  • 2 godz.

Wg pomysłu Pascala.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    jaja 4
    cukier 125 g
    mąka pszenna (typ 450) 100 g
    mąka ziemniaczana 20 g
    Krem cytrynowy:
    cytryny 3
    jaja 3
    cukier 200 g
    masło 50 g
    Beza:
    białka jaja 2
    cukier 120 g
    sól 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Beza

Biszkopt z kremem cytrynowym i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dodanie masła, startej skórki i soku z cytryny do masy jajecznej. 1. Ubić jaja z cukrem. Następnie ustaw naczynie na garnku z gotującą się wodą i dalej ubijać. Kiedy masa zrobi się gęsta, zdjąć naczynie z garnka i ubijać, aż zrobi się zimna.
    W drugim naczyniu wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Następnie przesiać mąki przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wylać masę do formy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Gotowy biszkopt wyjąć z formy położyć na kratce, aż ostygnie.
    Przygotowanie kremu. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok ze wszystkich trzech cytryn. Jajka z cukrem ubić na parze. Dodać sok z cytryny i startą skórkę oraz masło. Podgrzewać, jednocześnie miksując. Kiedy krem stanie się gęsty, przełożyć go do miseczki. Przykryć krem pergaminem i docisnąć. Dzięki temu nie powstanie kożuch.
  • Składanie ciasta. 2. Przygotowanie bezy. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę.
    Złożyć ciasto: Wyciąć środek biszkoptu i dać w to miejsce krem cytrynowy.
  • image-16abswn 3. Całe ciasto pokryć ubitymi białkami. Tak przygotowany biszkopt wstawić do piekarnika na ok. 20 minut, aż beza się zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować