Biszkopt z kremem cytrynowym i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić jaja z cukrem. Następnie ustaw naczynie na garnku z gotującą się wodą i dalej ubijać. Kiedy masa zrobi się gęsta, zdjąć naczynie z garnka i ubijać, aż zrobi się zimna.
W drugim naczyniu wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Następnie przesiać mąki przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wylać masę do formy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Gotowy biszkopt wyjąć z formy położyć na kratce, aż ostygnie.
Przygotowanie kremu. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok ze wszystkich trzech cytryn. Jajka z cukrem ubić na parze. Dodać sok z cytryny i startą skórkę oraz masło. Podgrzewać, jednocześnie miksując. Kiedy krem stanie się gęsty, przełożyć go do miseczki. Przykryć krem pergaminem i docisnąć. Dzięki temu nie powstanie kożuch.
2.Przygotowanie bezy. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę.
Złożyć ciasto: Wyciąć środek biszkoptu i dać w to miejsce krem cytrynowy.
3.Całe ciasto pokryć ubitymi białkami. Tak przygotowany biszkopt wstawić do piekarnika na ok. 20 minut, aż beza się zarumieni.
Komentarze