Biszkopt z kremem jagodowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Lekki biszkopt z przepysznym budyniowo - jagodowym kremem.

  • 45 min

Składniki:

  • BISZKOPT :
    * jajka - 5 szt
    * cukier - 0,5 szkl
    * mąka pszenna - 3/4 szkl
    * mąka ziemniaczana - 2 łyżki
    * roztopione masło - 50 g
    * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    KREM:
    * borówki - 400 g
    * cukier - 3/4 szklanki
    * cukier wanilinowy - 1 op
    * budyń waniliowy - 1 op
    * mąka ziemniaczana - 1 łyżka
    * masło - 300 g
    DODATKOWO :
    * herbata / sok do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Krem

Biszkopt z kremem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT:

    Białka ubijamy na sztywno.

    Cały czas miksując dodajemy cukier , a następnie żółtka.

    Dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

    Dodajemy roztopione i ostudzone masło.

    Przekładamy do foremki keksowej ( 28 cm ) wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut.

    KREM :

    300 g borówek zasypujemy cukrami i gotujemy ok 5 minut ciągle mieszając i ugniatając.

    Dodajemy roztrzepany z 50 ml wody budyń z mąką ziemniaczaną.

    Gotujemy gęstą masę , a następnie studzimy.

    Masło ubijamy na puch i dodajemy do budyniu cały czas mieszając / miksując.

    CAŁOŚĆ:

    Ciasto kroimy na 3 blaty i nasączamy herbatą lub sokiem.

    Przekładamy kremem jagodowym.

    Resztą smarujemy boki i górę.

    Wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

    Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i resztą borówek z dodatkiem listków mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Borówki amerykańskie Budyń Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować