Biszkopt z kremem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno.
Cały czas miksując dodajemy cukier , a następnie żółtka.
Dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Dodajemy roztopione i ostudzone masło.
Przekładamy do foremki keksowej ( 28 cm ) wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut.
KREM :
300 g borówek zasypujemy cukrami i gotujemy ok 5 minut ciągle mieszając i ugniatając.
Dodajemy roztrzepany z 50 ml wody budyń z mąką ziemniaczaną.
Gotujemy gęstą masę , a następnie studzimy.
Masło ubijamy na puch i dodajemy do budyniu cały czas mieszając / miksując.
CAŁOŚĆ:
Ciasto kroimy na 3 blaty i nasączamy herbatą lub sokiem.
Przekładamy kremem jagodowym.
Resztą smarujemy boki i górę.
Wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i resztą borówek z dodatkiem listków mięty.
Komentarze