Biszkopt z ptasim mleczkiem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę ,dodawać po łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia .Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Piec ok.25 min. w temp.180 stopni. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody odstawić aby trochę stężały. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno . Zielone galaretki rozpuścić według przepisu podanego na opakowaniu. Truskawki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Gdy biszkopt jest już zimny wyłożyć na niego truskawki . Ubitą z cukrem śmietanę połączyć z tężejącą galaretką i wylać na truskawki. Wstawić do lodówki aby dobrze zastygło.Na samą górę wylać tężejące galaretki zielone .Gdy całkowicie zastygną ciasto posypać wiórkami kokosowymi.
Porady
Ciasto wygląda efektowniej, jeżeli truskawki ułożymy pionowo :)
Komentarze