Biszkopt z ptasim mleczkiem i makową wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt:
Białka ubijamy mikserem z cukrem. W miseczce łączymy żółtka proszkiem do pieczenia , dodajemy ocet .Masę jajeczna dodajemy do białek i delikatnie mieszkamy .
Na koniec dodajemy mąkę, mieszamy.Wlewamy do natłuszczonej blaszki o wym.25 na 30 i pieczemy około 30 minut.
Gdy biszkopt ostygnie przekrajamy na połowę.
2 .Żelatyne przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Schłodzone mleko ubijamy na wysokich obrotach z cukrem pudrem .Pod koniec wlewamy zimną zelatynę. i jeszcze przez chwile ubijamy do całkowitego wymieszania składników. .
3. Galaretki truskawowe rozpuszczany w 2 szklankach wrzącej wody. Schłodzone mleko ubijamy mikserem i dodajemy ostudzone galaretki i cukier puder. Wszystko razem jeszcze przez chwilę miksujemy (Ptasie mleczko przechowujemy w lodówce)
3. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę,dajemy mak, mąkę i proszek do pieczenia. Mase wlewamy na blaszke i pieczemy w piekarniku 180 stopni przez kwadrans.
4. Na połowe biszkoptu,wylewamy jasną masę, schładzamy , układamy placek z makiem a nastepnie wykładamy truskawkowe ptasie mleczko, schładzamy i przykrywamy druga połowa biszkoptu. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze