Biszkopt z ptasim mleczkiem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, do masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać, wlać olej, wymieszać i wylać na blachę wyłożoną pergaminem o wym. 21x 33 cm.Piec w temp.160 stopni przez ok. 40 minut. Biszkopt ostudzić, włożyć do blaszki wyłożonej folią i nasączyć wodą z cukrem.
2.Masa śmietankowa:
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać serki. Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl. wody, po czym podgrzać do rozpuszczenia. Ciepłą żelatynę wlewać cienką strużką do śmietanki i wyłożyć na biszkopt. Na masie śmietankowej ułożyć ptasie mleczko lekko je wciskając, między batonikami ułożyć maliny. Na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 3 szklankach wody. Ciasto schłodzić.
Komentarze