Biszkopt z ptasim mleczkiem i malinami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto, które rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki krupczatki,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 łyżka oleju

    Masa śmietankowa:
    1/2 L śmietanki 30%
    2 serki homogenizowane waniliowe po 150 g
    3 łyżki cukru pudru,
    5 łyżeczek żelatyny.

    Ponadto:
    1/2 opakowania ptasiego mleczka
    maliny,
    2 galaretki truskawkowe lub inne
    poncz-1/2 szkl. wody +1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkopt z ptasim mleczkiem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, do masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać, wlać olej, wymieszać i wylać na blachę wyłożoną pergaminem o wym. 21x 33 cm.Piec w temp.160 stopni przez ok. 40 minut. Biszkopt ostudzić, włożyć do blaszki wyłożonej folią i nasączyć wodą z cukrem.
  • 2. Masa śmietankowa:
    Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać serki. Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl. wody, po czym podgrzać do rozpuszczenia. Ciepłą żelatynę wlewać cienką strużką do śmietanki i wyłożyć na biszkopt. Na masie śmietankowej ułożyć ptasie mleczko lekko je wciskając, między batonikami ułożyć maliny. Na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 3 szklankach wody. Ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa śmietanowa Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować